Familieopstelling

Een familieopstelling is een effectieve en helende manier om de onbewuste patronen in onze familie van herkomst te onderzoeken. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt en waardoor we niet lekker in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen. Tijdens een familieopstelling kijk je, onder begeleiding van een psycholoog of therapeut, naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op het verleden. Maar ook op het heden en de toekomst.

Tijdens een familieopstelling, neem je een kijkje in je systeem van herkomst. Een systeem is een groep met haar eigen regels en wetten. Bijvoorbeeld een gezin/familie waarin iedereen zijn eigen rol heeft. De werking van de (ongeschreven) regels en wetten, de verhoudingen onder elkaar en de onuitgesproken rollen, kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Ze kunnen leiden tot onbegrip en verwarring. In het dagelijks leven kun je daarmee onder druk komen te staan.

Doordat het systeem je kan verstikken, kan het moeilijk zijn om jezelf te zijn. Je zit vast in patronen en overtuigingen die bij het systeem horen en door voorgaande generaties mogelijk zijn doorgegeven. Dit alles gaat vaak onbewust. Het enige wat je ervan merkt, zijn jouw (psychische) klachten.

In mijn praktijk werk ik 1-op-1 met een tafelopstelling. In plaats van met mensen werken we met vloerankers en poppetjes.

Voor welke problemen en vragen is een familieopstelling geschikt?
Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt het gevoel dat iets je steeds tegenhoudt terwijl je juist vooruit wilt..
  • Je hebt last van levenslessen die je van huis uit hebt geleerd, bijvoorbeeld: alles moet perfect, geen ruimte geven aan emoties, altijd klaar staan voor een ander.
  • Je voelt meer verdriet, angst of boosheid dan je zou verwachten bij je situatie.
  • Je botst met je kinderen of partner en krijgt er geen vat op hoe dat komt.
  • Je bent tussen iedereen aan het bemiddelen, je voelt je over verantwoordelijk of je houdt je juist op de achtergrond.
  • Anderen zitten teveel op jouw huid, je hebt het gevoel van alles te ‘moeten’.
  • Je houdt moeilijk relaties in stand of je blijft juist te lang in een ongezonde relatie ‘hangen’


Balans in het familiesysteem
Volgens de theorie van Bert Hellinger (de grondlegger van het systemisch werk) raakt een systeem in onbalans als er iets niet klopt binnen de drie volgende ‘wetten’:

  • De wet van geven en nemen: wie in het systeem geeft teveel/ontvangt te weinig?
  • De wet van (volg)orde en plek: In hoeverre neemt iedereen zijn plek in/vindt er hier een rolverwisseling plaats? (bijvoorbeeld een kind dat zich verantwoordelijk voelt voor een ernstig zieke ouder).
  • De wet van (ver)binding: is er een verstrikking/té veel binding tussen familieleden? Of is er te weinig of geen (emotionele) verbinding?


Resultaat
Na een familieopstelling heb je meer zicht op de balans in het familiesysteem. Als er meer duidelijkheid is in hoeverre je onbalans voelt doordat er iets niet klopt in de wetten in jouw familiesysteem, dan kun je vervolgens vanuit jouw perspectief gaan werken aan het herstel. Hiertoe maken we een eerste aanzet tijdens de afronding van de opstelling. Dit is een bewustwording die op diep niveau ook na de opstelling nog zal doorwerken.