Hoogsensitieve kinderen (HSP)

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels. Vaak wordt gedacht dat deze kinderen angstig of lastig zijn, maar in werkelijkheid zijn ze gevoeliger en denken ze langer over dingen na. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen of voelen te verwerken. Een hoogsensitief kind raakt makkelijk overspoeld door emoties. Hierdoor kan het dat ze zich gaan terugtrekken en stil of verlegen overkomen. 

Prikkelgevoelig en opmerkzaam
Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze raken dan ook snel overprikkeld en vermoeid. Ze kunnen slecht tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken snel en zijn erg gevoelig voor pijn. Een hoogsensitief kind kan last hebben van kleren die kriebelen, nat zijn of niet lekker zitten. Vreemde geuren, geluiden of smaken vallen ze snel op. Ze hebben oog voor detail. Zo valt het ze bijvoorbeeld op als iets van plaats is veranderd of als er iets is veranderd aan het uiterlijk van iemand.

Nieuwsgierig en bedachtzaam
Hooggevoelige kinderen stellen vaak veel vragen en gebruiken moeilijke woorden. Ze stellen diepzinnige vragen en denken net een stapje verder. Ze kijken bijvoorbeeld eerst of iets veilig is voordat ze ergens in klimmen. Ook houden ze vaak van rustige spelletjes en een rustige omgeving.

Gevoelig voor stemmingen van anderen
Hooggevoelige kinderen hebben oog voor de gevoelens of stemming van anderen. Ze voelen snel aan dat er iets aan de hand is met een ander en ze kunnen goed medeleven tonen en hebben goede sociale vaardigheden. Soms nemen ze stemmingen van anderen over en lijken ze gedachten te kunnen lezen.

Intens en intuïtief
Hooggevoelige kinderen zijn intens. Ze kunnen intens genieten van kleine dingen, maar bijvoorbeeld ook intens boos worden. Ze zijn snel diep ontroerd en reageren vaak vanuit hun intuïtie.

Moeite met verrassingen en veranderingen
Kinderen die hooggevoelig zijn houden over het algemeen niet van verrassingen. Ze kunnen moeilijk omgaan met grote veranderingen, zoals een verhuizing of een wisseling van groep. 

Perfectionistisch
Ook perfectionisme komt veel voor bij hoogsensitieve kinderen. Deze kinderen onderschatten vaak hun eigen talenten. Het perfectionisme kan tot faalangst leiden.

Ik begeleid deze kinderen individueel, maar ook in groepsverband. Dit doen we o.a. door:

  • Samen tekenen en schilderen vanuit het gevoel om te leren praten over het gevoel.
  • Leren afschermen.
  • Wat is van jou en wat is van de ander.
  • Werken aan eigenwaarde en faalangst.


Daarnaast magnetiseer ik de kinderen, waardoor ze beter gaan aarden en meer in hun kracht komen.

Mijn hart ligt bij deze kinderen, omdat ik uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om je staande te houden als hooggevoelig kind. Mocht het nu om financiële redenen niet lukken om je kind bij mij te plaatsen, bel me dan toch. Hier komen we zeker uit.