Helend tekenen en schilderen

Helend tekenen en schilderen is een non-verbale therapie waarbij creatief bezig zijn het middel is. Dus je gaat zelf aan de slag met verf, potlood, klei of steen. Het gaat hierbij niet om het artistieke eindresultaat, maar om het helende proces. Het kan zowel voor volwassenen als kinderen ingezet worden. 

Helend tekenen en schilderen geeft inzicht in wat er in jouw speelt en waar jouw mogelijke blokkades liggen. Hierdoor wordt verandering gebracht in jouw voelen, denken en handelen en zullen deze meer op één lijn komen. Dit betekent dat je handelingen of gedachtes kunt loslaten waarvan je niet eens wist dat ze je belemmerden. Zo ga je weer krachtig leven vanuit wat goed voor je is. 

Voor we beginnen hebben we een intakesessie, dit om elkaar te leren kennen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om vragen te stellen en te kijken of kunstzinnige therapie bij je past. We bespreken wat je klachten zijn, wat je hulpvraag is en de doelen die je wilt behalen. Ook gaan we in op je biografie en zal ik je een aantal vragen stellen. Mogelijk dat we al met wat kunstwerk beginnen. Ook wordt er een goed tijdstip in de week afgestemd waarop de sessies zullen plaatsvinden. Ik streef naar een vast tijdstip op een vaste dag in de week, regelmaat komt de therapie namelijk ten goede. Ook kijken we naar de hoeveelheid sessies en worden er evaluatiemomenten gepland. 

De eerste sessies bestaan uit de diagnostische fase. Tijdens deze eerste sessies wordt er vrij gewerkt. Door alle verzamelde gegevens samen te voegen, zoals hulpvraag, biografie, persoon en kunstzinnige werk, ga ik kijken wat jij nodig hebt. Hieruit stel ik een behandeldoel en maak ik een therapieplan. Dit wordt vervolgens tijdens het evaluatiemoment besproken. Dit is meestal bij aanvang van de vierde sessie. Als we het hierover eens zijn, gaan we aan slag. Het therapieplan bevat kunstzinnige oefeningen die ik heb afgestemd op jouw vraag en/of klacht. Zo is elk traject anders, en hoewel er een voorop gesteld plan is, kan dit altijd bijgestuurd worden. Hierbij staat de genezende werking van de creativiteit op het lichaam en de psyche voorop. 

Tijdens de sessies wordt er soms gebruik gemaakt van korte meditaties om meer in contact te komen met je lichamelijke sensaties. Aan het einde van de sessie is er een nabesprekingsmoment en zoals eerder aangegeven wordt na een aantal sessies een evaluatiemoment ingelast om de vorderingen te bespreken. Enige kennis of vaardigheid met het werken met creatieve materialen is niet nodig!

Kunstzinnige therapie is heilzaam bij veel verschillende klachten, zoals: hoogsensitiviteit, burn-out, depressiviteit, onzekerheid, angsten, rouwverwerking, faalangst, levensvragen, loopbaanvragen, concentratie, gevoelens uiten, enz.

Mochten jouw klachten er niet bij staan, neem gerust contact op om de mogelijkheden met mij te bespreken.