Faalangst

faalangst

De pijn om iets te gaan verliezen kan voor veel mensen heel angstig zijn. Denk maar aan het mogelijk verliezen van je werk, partner, huis, ouders, kind, vriend, vriendin, reputatie, rang, goederen enz. De reden dat dit zo stressvol en angstig kan zijn komt door de daarbij horende gevolgen.

Veel kinderen en volwassenen – en misschien jij zelf ook wel – zijn bijvoorbeeld bang voor gezichtsverlies. Je bent daardoor bang om te falen. Je wil laten zien dat je het zelf kunt en je wil jezelf een anderen niet teleurstellen. Daardoor ga je al snel in de “wat als het niet lukt modus” zitten. Je maakt je druk om dingen waar je geen invloed op hebt, zoals de gedachten van anderen. Een van de dingen die je meteen kan doen is: ‘Niet druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt en concentreren op de dingen waar je wel invloed op hebt.’

In de stress raken of angstig worden omdat je een proces niet kent of begrijpt,  is een veel voorkomend probleem.  Je denkt dan al snel dat je het toch niet kunt of dat het te moeilijk voor je zal zijn.

Veel mensen zijn bang dat het iets wat ze graag willen niet zal lukken, of dat zij niet succesvol zullen zijn in wat zij willen doen. Ze zijn bang wat anderen ervan gaat vinden als zij hun uitkomst niet halen. Ook zijn veel mensen vaak bang dat de uitkomst niet is wat zij ervan hadden gehoopt en dat zij tijd, geld en energie hebben verspild en er uiteindelijk niets, of onvoldoende voor terugkrijgen. Er is ook nog een groep mensen die bewust of onbewust bang is om succesvol te zijn. Stel je voor dat je succesvol bent!  Daar zitten natuurlijk ook gevolgen aan, waarmee je zult moeten leren dealen, zoals meer administratie, meer druk, meer stress, minder tijd voor jezelf enz.

De rode draad in alle bovenstaande processen is dat men steeds weer de volgende negatieve formule gebruikt:

  • ‘Wat als….’ gevolgd door ‘een negatieve verklaring’  betekent: angst en/of stress. Via hypnose kunnen we de faalangst krachtig te lijf gaan en heeft u geen lange therapieën nodig.
  • Bijvoorbeeld: Wat als het lukt niet? Wat als ik mijn werk kwijt raak? Wat als het me niet lukt?

Via hypnose kunnen we de faalangst krachtig te lijf gaan en heeft u geen lange therapieën nodig.